Jonge kinderen leren gemakkelijk een taal

Jonge kinderen leren gemakkelijk een taal

"Hoe jonger kinderen zijn, des te flexibeler zijn hun hersenen. Tot en met hun tiende, elfde jaar leren ze vrijwel moeiteloos verschillende talen. Vanaf de puberteit gaan de hersenen anders werken. Die worden minder elastisch en minder geschikt om taal gemakkelijk te leren”, aldus Dr. Paula Fikkert en Annemarie Schaerlaekens, deskundigen in taalontwikkeling.

jong_leren

Jong starten met Engels levert betere schoolresultaten op

De school van adjunct-directeur Paul Groot in Rotterdam begint vroeg met Engels. "We starten jong en breiden het aanbod van Engels verder uit in hogere groepen. In tegenstelling tot wat veel ouders denken, gaat dit niet ten koste van Nederlands. Uit taaltoetsen bleek dat de kinderen juist vorderingen maken met Nederlands.."


Aansluiting op het middelbaar onderwijs gewaarborgd

Het eindniveau Engels waar basisscholen zich op richten is A1 van het Europees Referentiekader. In de brugklas start je kind op dit niveau. Het blijkt dat het voor scholen die alleen in groep 7 en 8 Engels geven, soms lastig is om dit niveau in twee jaar tijd te bereiken. Eerder beginnen of meer tijd besteden aan Engels betekent dat dit wél lukt. Daarmee is een goede aansluiting op het voortgezet onderwijs gewaarborgd.

middelbaar_onderwijs

scholen

Waarom doen niet meer scholen dit?

Is er een reden waarom de meeste scholen pas in groep 7 starten en gemiddeld maar 45 minuten per week Engels geven? Dr. Fikkert: “Veel docenten beheersen het Engels niet voldoende om er goed les in te kunnen geven. Daarbij is er in de overvolle leerprogramma’s bijna geen ruimte voor extra Engelse lessen."


Engels leren buiten schooltijd

De cursus Engels leren van LOI Kidzz biedt dé oplossing! Met deze cursus leren kinderen spelenderwijs Engels. Ze leren direct de juiste uitspraak van ‘native speakers’. Je kind kan thuis online de cursus doen, in zijn of haar eigen tempo. Naast Engels kan je kind ook Spaans leren bij LOI Kidzz.

De cursussen zijn zo leuk, dat je kind het nauwelijks ervaart als een cursus volgen. Voor je kind is het net als het spelen wat hij of zij elke dag doet. Het leren gaat als vanzelf!

buiten_schooltijd

 

Bronnen: Artikel uit NRC Handelsblad en een dubbelinterview met kindertaalexperts Paula Fikkert en Annemarie Schaerlaekens in Taalschrift. Whitepaper Marion Ooijevaar, specialist in Engels in het basisonderwijs en voormalig leerkracht.


Meer informatie voor ouders

Voorbereiding op de middelbare school

De leukste tips voor de zomervakantie

Een boekbespreking houden