Begrijpend lezen voor kinderen in groep 5

Begrijpend lezen voor kinderen in groep 5

Veel oefenen met begrijpend lezen in groep 5

In groep 5 ontdekt je kind de wereld om hem heen in een razend tempo. Die wordt daardoor steeds groter. Ook de wereld van de geschreven taal wordt groter. Op school wordt dit ondersteund door veel aandacht te besteden aan oefenen met begrijpend lezen.

 Je kind kan de vaardigheid begrijpend lezen alleen goed ontwikkelen als het technisch lezen al makkelijk gaat. Als je kind in groep 5 zit, zal dat waarschijnlijk het geval zijn en kan je kind zich richten op het tekstbegrip. Kinderen krijgen in groep 5 teksten aangeboden die passen bij hun leesniveau. In de lessen begrijpend lezen worden kinderen door middel van vragen uitgedaagd dieper na te denken over de teksten die hij of zij leest.

Waarom is begrijpend lezen zo belangrijk?

Op de basisschool wordt veel aandacht besteed aan oefenen met begrijpend lezen. Het is belangrijk dat kinderen deze vaardigheid goed ontwikkelen want begrijpend lezen is de basis voor al het leren. Kinderen hebben het op de basisschool nodig voor kennisvakken als aardrijkskunde en geschiedenis, maar ook voor rekenen, denk aan de ‘verhaaltjessommen’. Ook buiten school komt begrijpend lezen voor kinderen al van pas. Bijvoorbeeld voor het lezen van spelregels, een handleiding of een recept voor cupcakes.

Hoe kun je je kind in groep 5 helpen bij begrijpend lezen?

Een abonnement voor de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Maak er samen een uitstapje van en neem lekker veel mee. Of je kind nu houdt van voetbal, hockey, ballet, draken, paarden, uitvinders of magie, er zijn genoeg leuke boeken over te vinden, voor elke leeftijd.

Zorg voor een groot leesaanbod

Een abonnement voor de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Maak er samen een uitstapje van en neem lekker veel mee. Of je kind nu houdt van voetbal, hockey, ballet, draken, paarden, uitvinders of magie, er zijn genoeg leuke boeken over te vinden, voor elke leeftijd.

Laat je kind zelf kiezen

Kiest je kind een boek over slangen en spinnen? Of een boek dat al 10 keer eerder is gekozen? Prima, als dat is wat je kind leuk vindt, zal hij of zij daar met plezier in lezen. En dat is het belangrijkst!

Stel vragen over wat je kind leest

Wanneer je zo nu en dan vragen stelt over het boek dat je kind leest, leert hij of zij verwoorden waar het verhaal over gaat. Bijvoorbeeld: ‘wie is de hoofdpersoon?’, ‘waar speelt het verhaal zich af?’ of ‘hoe denk je dat het afloopt?’ Zo oefent je kind ongemerkt ook begrijpend lezen.

Vergroot de algemene kennis

Laat je kind regelmatig lezen, maar ook naar tv-programma’s als het Jeugdjournaal kijken. Die vergroten de algemene kennis van je kind, waardoor leesteksten ook gemakkelijker te volgen zijn.

Lees voor, ook als je kind al ‘groot’ is

Je vijfde-groeper is natuurlijk al echt ‘groot’, zeker nu hij of zij al zelf goed kan lezen. Maar worden voorgelezen blijft heerlijk. Even niet tv-kijken of gamen, maar samen gezellig lezen. En ’s avonds voor het slapen voorlezen, stimuleert ook nog eens een goede nachtrust.

Laat zien dat lezen leuk is!

Lezen wordt nog leuker door het te combineren met leesspelletjes. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig om-en-om een zin lezen, en gekke stemmetjes doen. Of maak samen een woord-memory, een rebus of een stripverhaal.

Kies voor de leesgame De Zevensprong van LOI Kidzz

Wil je je kind een echte leesgame bieden, kies dan voor De Zevensprong van LOI Kidzz! De online cursus De Zevensprong van LOI Kidzz de leukste leesgame waarmee kinderen spelenderwijs hun leesvaardigheid verbeteren. De woordenschat wordt groter én begrijpend lezen gaat met sprongen vooruit!

Eén keer De Zevensprong uitspelen staat gelijk aan 10 kinderboeken lezen! Je kind kan starten op AVI-niveau E4, M5 of E5. De cursus sluit aan op de inhoud van de Cito-leestoetsen voor begrijpend lezen en technisch lezen.


Meer informatie voor ouders

De leukste tips voor de meivakantie

Kinderen leren gemakkelijk een taal

Een boekbespreking houden