Begrijpend lezen voor kinderen in groep 4

Begrijpend lezen voor kinderen in groep 4

Van technisch lezen naar begrijpend lezen in groep 4

Leren lezen start op de basisschool met het oefenen met verschillende klanken waarna woorden en zinnen worden gevormd. In groep 4 wordt dit ‘technisch’ lezen uitgebreid met het lezen van korte verhaaltjes. Lezen wordt zo steeds leuker. Door veel te lezen ontwikkelt je kind een woordenschat. En hoe groter de woordenschat, hoe beter je kind de tekst zal begrijpen.

Voor lezen en begrijpend lezen is het opbouwen van een woordenschat is dus belangrijk. In de loop van groep 4 zal het lezen vlotter gaan. Op school wordt daarbij gekeken naar hoe goed kinderen de tekst die ze hebben gelezen, echt begrijpen. Zo start je kind stap voor stap met het oefenen van begrijpend lezen.

Begrijpend lezen toetsen vanaf eind groep 4

De meeste basisscholen starten met het toetsen van begrijpend lezen halverwege of aan het eind van groep 4, vaak door middel van een Cito-toets. Zo’n toets bestaat uit korte verhaaltjes met bijbehorende meerkeuzevragen. Mede door deze toetsen kan de leerkracht het leesniveau van je kind, en de ontwikkeling daarvan, vaststellen.

Waarom is begrijpend lezen zo belangrijk?

Op de basisschool wordt veel aandacht besteed aan oefenen met begrijpend lezen. Het is belangrijk dat kinderen deze vaardigheid goed ontwikkelen want begrijpend lezen is de basis voor al het leren. Kinderen hebben het op de basisschool nodig voor kennisvakken als aardrijkskunde en geschiedenis, maar ook voor rekenen, denk aan de ‘verhaaltjessommen’. Ook buiten school komt begrijpend lezen voor kinderen al van pas. Bijvoorbeeld voor het lezen van spelregels, een handleiding of een recept voor cupcakes.

Hoe kun je je kind in groep 4 helpen bij begrijpend lezen?

De meeste basisscholen starten met het toetsen van begrijpend lezen halverwege of aan het eind van groep 4, vaak door middel van een Cito-toets. Zo’n toets bestaat uit korte verhaaltjes met bijbehorende meerkeuzevragen. Mede door deze toetsen kan de leerkracht het leesniveau van je kind, en de ontwikkeling daarvan, vaststellen.

Zorg voor een groot leesaanbod

Een abonnement voor de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Maak er samen een uitstapje van en neem lekker veel mee. Of je kind nu houdt van voetbal, hockey, ballet, draken, paarden, uitvinders of magie, er zijn genoeg leuke boeken over te vinden, voor elke leeftijd.

Laat je kind zelf kiezen

Kiest je kind een boek over slangen en spinnen? Of een boek dat al 10 keer eerder is gekozen? Prima, als dat is wat je kind leuk vindt, zal hij of zij daar met plezier in lezen. En dat is het belangrijkst!

Stel vragen over wat je kind leest

Wanneer je zo nu en dan vragen stelt over het boek dat je kind leest, leert hij of zij verwoorden waar het verhaal over gaat. Bijvoorbeeld: ‘wie is de hoofdpersoon?’, ‘waar speelt het verhaal zich af?’ of ‘hoe denk je dat het afloopt?’ Zo oefent je kind ongemerkt ook begrijpend lezen.

Lees voor, ook als je kind al ‘groot’ is

Je vierde-groeper is natuurlijk al echt ‘groot’, zeker nu hij of zij al zelf kan lezen. Maar worden voorgelezen blijft heerlijk. Even niet tv-kijken of gamen, maar samen gezellig lezen. En ’s avonds voor het slapen voorlezen, stimuleert ook nog eens een goede nachtrust.

Laat zien dat lezen leuk is!

Lezen wordt nog leuker door het te combineren met leesspelletjes. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig om-en-om een zin lezen, en gekke stemmetjes doen. Of maak samen een woord-memory, een rebus of een stripverhaal.

Kies voor de leesgame De Zevensprong van LOI Kidzz

Wil je je kind een echte leesgame bieden, kies dan voor De Zevensprong van LOI Kidzz! De online cursus De Zevensprong van LOI Kidzz de leukste leesgame waarmee kinderen spelenderwijs hun leesvaardigheid verbeteren. De woordenschat wordt groter én begrijpend lezen gaat met sprongen vooruit!

Eén keer De Zevensprong uitspelen staat gelijk aan 10 kinderboeken lezen! Je kind kan starten op AVI-niveau E4, M5 of E5. De cursus sluit aan op de inhoud van de Cito-leestoetsen voor begrijpend lezen en technisch lezen.


Meer informatie voor ouders

De leukste tips voor de zomervakantie

Kinderen leren gemakkelijk een taal

Een boekbespreking houden