Het beroemde en bekroonde boek De Zevensprong

Het beroemde en bekroonde boek De Zevensprong

De Zevensprong

Dit bekroonde boek is een echte klassieker vol actie en avontuur, fantasie en magie. Spannend van de eerste tot en met de laatste bladzijde!

Het verhaal gaat over een basisschoolleraar, Frans van der Steg, meester van de vijfde klas (nu groep 7). Hij vertelt zijn leerlingen avonturen die hij zogenaamd zelf heeft beleefd. De kinderen geloven er geen woord van, maar luisteren vol spanning. Op een dag kan Frans niets verzinnen; daarom zegt hij dat hij wacht op een brief met een opdracht. En ’s avonds, met een bliksemflits en een donderslag, komt die brief binnenwaaien! Is het een grap van de kinderen? Al snel komt Frans terecht in een web van wonderlijke ontmoetingen en raakt hij verstrikt in een spannend complot in het Trappenhuis …

Het Trappenhuis is een groot landhuis vol trappen. Daar woont Graaf Grisenstijn met zijn neefje Gert-Jan. Gert-Jan mag van zijn oom niet in contact komen met andere kinderen. Is dat echt omdat Gert-Jan een zwakke gezondheid zou hebben? Wat speelt zich allemaal af bij het kruispunt waar de zeven wegen samenkomen? En zou de legende over een schat die verborgen ligt in het Trappenhuis echt waar zijn?

cover de zevensprong 2018

Sinds de eerste uitgave in 1966 is het boek De Zevensprong onverminderd populair. In 2018 verscheen bij uitgeverij Leopold al weer de 37ste druk.


Tonke Dragt 1930

Over de auteur

De auteur Tonke Dragt is geboren in 1930, in Batavia (nu Jakarta) in Indonesië. Na de tweede wereldoorlog verhuisde ze met haar familie naar Nederland. Ze haalde haar HBS-diploma en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag. Ze haalde ook de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven. Voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen. Later vormden deze verhalen de basis voor haar boeken.

Vanwege haar omvangrijke oeuvre ontving ze in 1976 de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu de Theo Thijssen-prijs), die om de drie jaar wordt toegekend aan een Nederlandse kinderboekenschrijver. Tonke Dragt woont nu nog steeds in Den Haag.


Weetjes

  • In 1982 is er een 13-delige televisieserie gemaakt van het boek.
  • Sinds 2006 bestaat er een echte Zevensprong. De gemeente Ruurlo plaatste een wegwijzer ter ere van dit verhaal.
  • Tonke Dragt heeft inmiddels een hoge leeftijd bereikt, maar blijft jong van geest. Haar huis staat bijvoorbeeld vol met poppenhuizen.
  • De Zevensprong is niet eens het bekendste boek van Tonke Dragt. In 1962 schreef ze al De brief voor de koning. Dit boek kreeg in 2004 de ‘Griffel der Griffels‘ voor het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar. Het boek is in 2008 verfilmd. In 2020 verscheen het verhaal van het boek als The Letter for the King als serie op Netflix.