Ontdek het leesniveau van je kind

AVI-niveaus: je hebt er vast wel een keer over gehoord. Het is een systeem waarmee de school meet hoe de technische leesontwikkeling van je kind verloopt. De afkorting staat voor Analyse Voor Individualiseringsnormen. Meer weten over de verschillende AVI-niveaus? Lees dan snel verder!.

AVI-niveaus: zo werkt het

Er zijn in totaal 12 AVI-niveaus. Elk niveau bestaat uit een cijfer en een letter, bijvoorbeeld M3, E5 en E7. De letters M en E betekenen: Midden en Eind. De cijfers geven de groepen 3 t/m 7 in het basisonderwijs aan. Een gemiddelde leerling in eind groep 4 leest op het niveau E4.

Er zijn twee niveaus met een afwijkende naam: AVI-S (AVI-Start) en AVI-P (AVI-Plus). AVI-S is voor beginnende lezers, nog voorafgaand aan groep 3. AVI-P komt na AVI-E7 en is voor kinderen die nog beter lezen dan de kinderen uit eind groep 7.

Het leesniveau heeft met de vaardigheid ‘technisch lezen’ te maken. Wanneer je kind technisch kan lezen, betekent dit dat je kind de woorden in een tekst goed leest en dus kan omzetten in klank: een belangrijke basis voor begrijpend lezen.

Welk AVI-niveau heeft mijn kind?

De leerkracht van je kind kan je vertellen op welk AVI-niveau je kind leest. De gemiddelde AVI-niveaus per klas vind je terug in de afbeelding. Het kan natuurlijk zijn dat je kind langzamer of juist sneller leest dan het gemiddelde.

Heeft elk boek een AVI-niveau?

Elk boek heeft een AVI-niveau. Maar voor veel boeken is dat natuurlijk niet van belang. Voor kinderen waarvan de leesvaardigheid nog in ontwikkeling is juist wel! De verschillende AVI-niveaus worden aangegeven met kleuren. Vaak zie je de kleur terug op de kaft of de rug van een boek. Uitgeverij Zwijsen heeft de AVI-niveaus en de daaraan gekoppelde kleuren in een handig schema gezet.

Heeft elk boek een AVI-niveau?

Zijn er AVI-niveaus voor kinderen met dyslexie?

Er zijn geen aparte AVI-niveaus voor dyslectische kinderen. Zij lezen de gewone niveaus, maar bereiken die vaak wat later dan andere kinderen. Is jouw kind dyslectisch? Dan zijn er speciale dyslexie leesboeken te koop en beschikbaar in de (school)bibliotheek.

Zo leert je kind leuker lezen (vanaf AVI E4)

Wil je spelenderwijs het leesniveau van je kind verhogen én ervoor zorgen dat je kind ongemerkt veel leeskilometers maakt? Dan is de cursus De Zevensprong echt een aanrader! Tijdens deze superleuke én educatieve game komt het beroemde, bekroonde én verfilmde boek van Tonke Dragt tot leven. Deze game, waar oefenen met lezen centraal staat, is voor iedereen die kan lezen op AVI-niveau E4! Zelf ervaren hoe leuk de cursus is? Doe de gratis proefles!